Degażówki
Degażówki niezbędnym narzędziem w pracy każdego fryzjera
W każdym profesjonalnym salonie fryzjerskim można dostrzec mnóstwo akcesoriów i rozmaitych sprzętów. Poczynając od nożyczek, przez szczotki i grzebienie, a na lokówkach różnego rodzaju kończąc. Faktycznie - sprzętu jest naprawdę sporo. Wśród nich muszą znaleźć się koniecznie także degażówki, stanowiące nieodłączne akcesorium pracy każdego fryzjera. I to właśnie powyższymi się dzisiaj zajmiemy - powiemy sobie czym są, jakie są ich rodzaje oraz, w jaki sposób o nie, odpowiednio dbać, by mogły posłużyć możliwie jak najdłużej.
Degażówki i ich rodzaje
Degażówki są rodzajem nożyczek, które mają ostrza w kształcie zębów – na jednym, bądź też na obydwu ostrzach. Stosowne są one w celu przerzedzania, zmniejszania objętości włosów, ich cieniowania czy strzyżenia punktowego.
Wyróżniamy trzy rodzaje degażówek. Pierwsze z nich tzw. siekacze są ząbkowane jednostronnie, drugie ząbkowane obustronnie i trzecie z kolei ząbkowane jednostronnie, których ząbki są rozmieszczone w dużych odstępach w sposób nierównomierny.
Jak dbać o degażówki?
Degażówki wymagają odpowiedniego rodzaju pielęgnacji. Tylko dzięki tej właściwej i systematycznej odwdzięczą nam się dobrym stanem przez długi czas. Właściwa pielęgnacja nożyczek ma również, a może przede wszystkim, olbrzymie znaczenie ze względu na bezpieczeństwo i zdrowie klienta.
Bezwzględnie należy pamiętać, że każde nożyczki powinny być dezynfekowane po wyjściu każdego klienta. Najlepiej sprawdza się metoda zanurzeniowa. Raczej powinno się unikać preparatów, w skład których wchodzi alkohol albo tym bardziej niebezpieczne aldehydy, etanol czy też fenole. Ostrza nożyczek należy przecierać czystą, miękką ściereczką z tkaniny lub skóry po każdym użyciu. Nie należy także zapominać o regularnym, ale jednocześnie niezbyt częstym, oliwieniu łącza ramion nożyczek. Czynność tę zaleca się wykonywać raz na tydzień w przypadku intensywnej eksploatacji degażówek. Trzeba pamiętać, o niesmarowaniu mechanizmu łączącego, ograniczając się jedynie do płozy (półksiężyców).
Każde profesjonalne degażówki powinny być przechowywane w suchym oraz bezpiecznym miejscu, a co najważniejsze – ich ostrza zamknięte. Dzięki temu zostaną uchronione przed ewentualnym zniszczeniem. Każde degażówki posłużą nam na długo, jeśli będziemy o nie odpowiednio dbać i przechowywać we właściwy sposób. Warto też czynności poświęcić chwilę, by potem móc cieszyć się świetnym stanem swojego sprzętu i co najważniejsze – zadowolonym klientem, który bez obaw wróci na kolejne cięcie.