24.01.2018

Nożyczki Kasho, samurajska precyzja cięcia

Wyobraź sobie nożyczki, które stanowią przedłużenie Twojej dłoni. Nie czujesz zmęczenia, napięcia nadgarstka i dyskomfortu, zamiast tego jedynie radość cięcia i kształtowania fryzury. Czujesz już tę wygodę?

Nożyczki Kasho można porównać do zmiany auta, na przykład: z Fiata na Mercedesa. Przesiadasz się prosto w luksus. Z hałaśliwego i podskakującego na wybojach wysłużonego auta do cichego, szybkiego i lśniącego Mercedesa, który sunie autostradą niczym cichy kot. To samo dzieje się, gdy zaczynasz pracę z nożyczkami Kasho. Ich wyważenie w stosunku do wagi jest po prostu bezkonkurencyjne. Ostrze sunie po włosach niczym po maśle!

Japońska technologia, czyli połączenie tradycji z nowoczesnością

Nożyczki fryzjerskie Kasho to przede wszystkim wysoka ostrość cięcia. Aby ją osiągnąć wykorzystuje się stop stali nierdzewnej o wysokiej zawartości węgla. Dzięki temu są całkowicie odporne na zużycie, korozję oraz wszelkie zniszczenia. Wśród komponentów tej stali znajdują się także: kobalt, wanad i molibden. Pierwiastki te sprawiają, że nożyczki staja się nie tylko narzędziem, ale noszą znamiona rzemiosła artystycznego.

Niezwykle ostre powierzchnie tnące powstały dzięki specjalnej technice kowalskiej. Polega ona na przemiennym wyżarzaniu i kąpieli w kilkustopniowej cieczy. W efekcie ostrza stają się wytrzymałe, a ostrość jest bezkonkurencyjna. Taki typ obróbki stali zapewnia dokładną krzywiznę wewnętrznych krawędzi ostrzy oraz idealny kształt wypukłych powierzchni.

Pary ostrzy dobierane są bardzo staranne. A co ważne, poddawane są ręcznemu szlifowaniu. Kolejnym krokiem jest wypolerowanie ich na doskonały, lustrzany połysk. Ręczne dopasowywanie ostrzy przed japońskich mistrzów to tradycja, która istnieje od wieków.

Punktem styku tradycji z nowoczesnością są testy laboratoryjne wykonywane przy pomocy komputerów. Dzięki temu inżynierowie i projektanci Kasho ciągle udoskonalają produkty pod kątem surowców, procesów produkcji oraz estetyki.

Nożyczki Hairstore

Samurajska ostrość

Ostrość nożyczek Kasho uzyskiwana jest z dwóch stopów stali nierdzewnej. Dzieje się to poprzez połączenie różnych gatunków stali o dwóch stopniach twardości. Takie rozwiązanie sprawia, że nożyczki są doskonale wyważone, a ostrza są niezwykle trwałe.

Mocno zaawansowany proces technologiczny to gwarancja precyzji powierzchni wklęsłych (tzw. pusta przestrzeń) i wypukłych powierzchni zewnętrznych ostrzy. Ostrza szlifowane są tak, by pusta przestrzeń była gwarancją najlepszej ostrości oraz by ostrza stykały się wyłącznie w punkcie przecięcia. Zapewnia to wysoką trwałość krawędzi tnącej poprzez zmniejszenie oporów skrawania do minimum. W efekcie zmęczenie dłoni  jest ograniczone. 

Układy chwytów nożyczek

Kasho daje swoim Klientów wybór poprzez różne modele chwytów. W ofercie znajdują się nożyczki typu offset, pół-offset oraz proste. Największą popularnością cieszy się chwyt typu offset, który zapewnia pracę w pozycji z ramionami prostymi, niskim łokciem oraz przy niewielkich ruchach nadgarstka. Chwyt typu pół-offset stanowi natomiast kompromis pomiędzy typem offset a typem prostym. Wybór zależy oczywiście od indywidualnych preferencji stylisty.

nożyczki Kasho

Konserwacja nożyczek Kasho

Nożyczki Kasho to wysoka jakość wykonania i najwyższej jakości ostrza. Jednakże by ciągle zachowały swoją perfekcję muszą być w odpowiedni sposób czyszczone i konserwowane. Na szczęście cała procedura jest bardzo prosta.

Ostrza nożyczek należy czyścić miękką, czystą ściereczką ze skóry lub tkaniny po każdym użyciu. W przypadku skóry warto postawić na grubo wyprawianą, która świetnie poradzi sobie z ostrymi krawędziami nożyczek.

Dezynfekcja to bardzo ważny punkt. Zwłaszcza, że nożyczki mają styczność z wieloma Klientami. Dlatego po każdym użyciu należy dezynfekować nożyczki metodą zanurzeniową. Marka Kasho rekomenduje produkty Barbicide. Zatroszczą się one o skuteczną dezynfekcję i są bezpieczne dla nożyczek. Nie należy natomiast używać produktów z alkoholem, aldehydami, etanolem i fenolami.

Smarowanie ramion nożyczek to kolejna ważna kwestia. Łącze ramion należy oliwić regularnie, ale nie za często. Przy bardzo intensywnej pracy należy oliwić raz na tydzień. Pamiętaj by smarować półksiężyc/płozę, a nie mechanizm łączący. Jest to płaskie miejsce miedzy uchwytem, a mechanizmem nożyczek i zarazem jedyne miejsce, gdzie ostrza nożyczek współpracują ze sobą. Następnie chwyć oburącz za ramiona i 4-7 razy delikatnie zamknij i otwórz nożyczki. Dzięki temu równomiernie rozprowadzisz olej. Następnie wyczyść nożyczki papierowym ręcznikiem.

Regulacja nożyczek to aspekt, o którym nie należy zapominać. Nożyczki Kasho wyposażone są zaawansowane mechanizmy łączące ostrza, które odznaczają się wysoką precyzją. Sama regulacja powinna odbywać się rzadko i tylko w razie potrzeby, jednakże zawsze trzeba sprawdzać regulację docisku. Modele, które nie potrzebują regulacji: seria XP, seria Millenium i seria Damasceńska. Marka Kasho nie poleca również samodzielnej regulacji nożyczek z serii Silver.

Prawidłowe przechowywanie nożyczek to ostatnia ważna kwestia. Zawsze czyść nożyczki po każdym dniu pracy. Usuwaj z nich resztki włosów i innych zanieczyszczeń. Zawsze przechowuj nożyczki zamknięte. Najlepiej w suchym i bezpiecznym miejscu. Może to być specjalne etui.

Kasho oczywiście wspiera swoich Klientów. Dlatego też profesjonalny serwis pomoże w regulacji, wyważeniu, wymianie mechanizmów czy ostrzeniu.

Nożyczki Kasho, samurajska precyzja cięcia
4.7 (93.33%) 6 głosów

Podobne artykuły

2 odpowiedzi na “Nożyczki Kasho, samurajska precyzja cięcia”

  1. Czy to prawda, ze nożyczki Kasho uznawane są za najdroższe nozyczki swiata?

    • Tak, można powiedzieć, że nożyczki fryzjerskie Kasho należą do jednych z najdroższych na świecie. Technologia i materiały wykorzystywane przy produkcji nożyczek z tej marki z pewnością należą do najdroższych na świecie.
      Oczywiście mowa o nożyczkach, które nie mają dodatków typu diamenty czy złoto, gdyż podbijają one cenę, ale nie zawsze przez wzgląd na jakość, ale design. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*